Spring naar content
Ja, ik wil

Een gezonde start voor moeders

2 jaar professionele begeleiding
100% vergoeding zorgverzekering
Je eigen leefstijlkundige

Gezonde leefstijl tijdens & na de zwangerschap

Ben jij zwanger en heb je overgewicht? En lukt het steeds maar niet om gezonde keuzes te maken? Dan maak je je misschien zorgen om de gezondheid van jezelf en die van je kindje. Met ons programma Een gezonde start voor moeders ga je samen met je eigen leefstijlkundige op zoek naar een gezonde leefstijl die bij jou past. Zodat jij voortaan het goede, gezonde voorbeeld kunt geven aan jouw kind(eren).

Een gezonde start voor moeders volg je 2 jaar, tijdens en na jouw zwangerschap. Zodat het gemakkelijker wordt om je nieuwe gezonde gewoontes op de lange termijn te behouden.

De kosten worden 100% vergoed door jouw zorgverzekering; je betaalt geen eigen risico. Hiervoor moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Je vindt deze onder programma.

Je wordt 2 jaar lang gecoacht door je eigen leefstijlkundige. Hij of zij helpt je bij het bereiken van een gezonde leefstijl.

Programma

Wat is Een gezonde start voor moeders?

Een gezonde start voor moeders is een programma voor zwangere vrouwen met overgewicht of obesitas. Een gezonde start voor moeders begeleidt je bij het bereiken én behouden van een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Zodat je in de zwangerschap gezond zwaarder wordt en je na de bevalling makkelijker een gezond gewicht bereikt. Tijdens het programma leer je alles over gezonde voeding, beweging, slaap en ontspanning tijdens en na de zwangerschap. Zo maak jij een gezonde start van jouw moederschap én een gezonde start voor jouw kind. 

Voor wie is Een gezonde start voor moeders?

Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor deelname aan Een gezonde start voor moeders. Je kunt deelnemen wanneer je 18 jaar of ouder bent, je goed gemotiveerd bent en je voor de zwangerschap voldeed aan 1 van de volgende voorwaarden, je hebt een:

 • Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger
 • BMI van 25 of hoger + een middelomtrek 88 cm
 • BMI van 25 of hoger + bijvoorbeeld een hoger risico op diabetes type 2 en/of hart- en vaatziekte (vraag dit na bij je huisarts of medisch specialist)

Hoe lang duurt Een gezonde start voor moeders?

Een gezonde start voor moeders duurt 2 jaar, zodat je genoeg tijd hebt om nieuwe gezonde gewoontes aan te leren en ze in je dagelijks leven in te passen.

Fase 1: Tijdens je zwangerschap
Fase 2: Na de bevalling. (in de periode rondom jouw bevalling worden geen bijeenkomsten en gesprekken gepland)

Coaching door een leefstijlkundige

Jouw eigen leefstijlkundige coacht je 2 jaar lang. Alle leefstijlkundigen hebben hiervoor een HBO-opleiding gevolgd. Ze staan geregistreerd in het kwaliteitsregister van hun beroepsgroep. Dat betekent dat bewezen is dat de coaching werkt.

Intake

Voordat je start, plannen we een intake (of een intakegesprek) met de leefstijlkundige. Dit is een eerste kennismaking. Je bespreekt bijvoorbeeld:

 • Waar je hulp bij nodig hebt
 • Wat je wil bereiken
 • Jouw motivatie, o.a.
  • jouw voornemen om bij alle sessies aanwezig te zijn
  • en actief aan de slag te gaan met de doelen die je hebt bepaald
 • Hoe je jouw doelen kunt bereiken
 • De inhoud van het programma
 • Praktische zaken

En natuurlijk kun je de leefstijlkundige vragen stellen. Tijdens de intake bepaal je of de leefstijlkundige en het programma bij jou passen.

Wat leer je tijdens het programma?

Een gezonde start voor moeders bestaat uit groepsbijeenkomsten en 1-op-1 gesprekken onder begeleiding van zorgverleners. Deelneemsters stromen op verschillende momenten in het programma in- en uit. Je hebt dus tijdens de groepsbijeenkomsten de gelegenheid om tips en ervaringen uit te wisselen met verschillende deelnemers in verschillende fases van hun zwangerschap.  

Je leert hoe je met kleine stapjes blijvend je gedrag kunt veranderen op het gebied van voeding, beweging en mentaal welzijn. Je gebruikt ons werkboek om thuis te oefenen met wat je leert tijdens de coaching.

De thema’s die aan bod komen:

 • Gezonde voeding
 • Gezonde lichaamsbeweging
 • De rol van slaap
 • Het effect van stress
 • Ontspanning versus inspanning
 • Timemanagement
 • Gezonde gewoontes inpassen in je leven

Kwaliteitsprogramma

De GLI, waarop Een gezonde start voor moeders gebaseerd is, komt voor uit het Nationaal Preventieakkoord. 1 van de doelen van dit akkoord is het aantal mensen met overgewicht te verminderen. Het is bewezen dat de aanpak (combinatie voeding, beweging en ondersteuning bij gedragsverandering) werkt. Het RIVM monitort de resultaten van de GLI nauwkeurig. Deelnemers waarderen na deelname vooral de hogere kwaliteit van leven die ze ervaren.

Coaching

Groepscoaching
2 jaar
Groepsbijeenkomsten + 1-op-1 gesprekken met de leefstijlkundige
Intake 1-op-1 met de leefstijlkundige
Tijdens zwangerschap: 1-op-1 (5x) • groepsbijeenkomsten (8x)
Na de zwangerschap: 1-op-1 (5x) • groepsbijeenkomsten (8x)
PLUS • Samen passende sport of beweegactiviteit onderzoeken

Zorgverzekering

Deelname wordt voor 100% vergoed door jouw zorgverzekering; je hoeft geen eigen risico te betalen. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden.

Wil je medicatie gebruiken bij de GLI?

Ter ondersteuning van jouw deelname kun je medicatie gebruiken (Saxenda of Mysimba). Dit kan uiteraard pas na jouw zwangerschap en vanaf 1 jaar na de start van jouw deelname aan de GLI. Vraag naar de voorwaarden bij je zorgverlener of leefstijlkundige.

De medicatie wordt 100% vergoed door jouw zorgverzekering, maar je betaalt wel eigen risico.

Wat wordt er niet vergoed?

De kosten voor een lidmaatschap van een sportschool, sportvereniging of ander beweegaanbod worden niet vergoed door je zorgverzekering.

 

Verwijzing

Hoe krijg je een verwijzing voor de GLI?

Om mee te doen aan Een gezonde start voor moeders heb je een verwijzing (of verwijsbriefje) nodig van je zorgverlener. Alleen met deze verwijzing krijg je jouw deelname vergoed door de zorgverzekering. 

Bij je zorgverlener staat het programma ook bekend als Coaching op Leefstijl (CooL) of gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). 

Dit kan op 2 manieren:

 • Je meld je aan via de website. Vraag hierna dan zelf om een verwijzing bij jouw zorgverlener.
  • Vertel je zorgverlener welk programma je wilt volgen.
  • Je zorgverlener beoordeelt of je aan de voorwaarden (inclusiecriteria) voldoet
  • Een medewerker van ZoHealthy of jouw leefstijlkundige neemt contact met je op. Zorg dat je bereikbaar bent via e-mail of telefoon.
  • Zorg dat je de verwijzing ontvangt voor de intake
 • Je zorgverlener verwijst je direct door tijdens het spreekuur of consult. Je hoeft verder niets te doen. Een medewerker van ZoHealthy neemt contact met je op. Zorg dat je bereikbaar bent via e-mail of telefoon.

Welke zorgverlener kan ik om een verwijzing vragen?

Je kunt je huisarts of medisch specialist vragen om een verwijzing. Hij of zij bepaalt of je voldoet aan de voorwaarden.

Plaats of postcode
 • Programma's