Spring naar content

De fases van stoppen met roken

De fases van stoppen met roken die je doorloopt zijn:

  • Lichamelijke fases, waarbij jouw lichaam zichzelf opschoont en jij meteen de voordelen merkt van stoppen met roken.
  • Emotionele fases, waarin je je blij of boos voelt, omdat je afstand neemt van je sigaret.

Wanneer je weet wat je te wachten staat, ben je beter voorbereid om jouw rookvrije leven te starten.

9 Fases van stoppen met roken

 

Fase 1 Ontgiften van jouw lichaam is gestart

Ben je 1 uur gestopt met roken? Dan kom je in de eerste fase: jouw lichaam start met ontgiften. Het giftige koolmonoxide verdwijnt uit je lichaam. Je bloeddruk en hartslag dalen naar normale waarden en je lichaam begint met het herstellen van de schade.

Fase 2 De eerste 24 uur van stoppen met roken

In deze fase van stoppen met roken voel je je vast een stuk gezonder. Er is namelijk geen koolmonoxide meer te vinden in je lichaam. Misschien hoest je wat meer slijm op? Een mooi signaal; jouw longen zijn bezig met een grote schoonmaak.

Fase 3 Lichamelijke effecten van stoppen met roken na 48 uur

Na 2 dagen is er al een positief effect te merken in je lichaam. In deze fase van stoppen met roken is alle nicotine uit je lichaam verdwenen. Houden zo. Waarschijnlijk merk je dat proeven en ruiken beter gaat. Trakteer jezelf op iets lekkers en proef de heerlijke smaken. Jij bent goed bezig!

Fase 4 Gefeliciteerd, 3 dagen gestopt met roken

Heb je in deze fase van stoppen met roken last van ontwenningsverschijnselen? Dat is normaal. Na 2 dagen is de nicotine uit je lichaam verdwenen en moet je het zonder doen. Dit kan zorgen voor een emotioneel effect. Jouw sigaret is tot nu toe je beste vriend geweest. Of je nou blij, verdrietig of boos was, jouw sigaret was erbij. Hierdoor kom je terecht in een vorm van ‘rouwfase’. Misschien slaap je slechter of voel je je somber. Bedenk; het is een fase en alles gaat voorbij. In deze emotionele fase is het fijn om hulp te hebben. De leefstijlkundigen van ons programma Stoppen met roken staan jou bij.

Fase 5 Doe leuke dingen, op naar 4 dagen stoppen met roken

Ben je wat emotioneler, trek eropuit! Fietsen, wandelen, of sporten, dat kan jij. Na 4 dagen haal je makkelijker adem, jouw luchtwegen ontspannen. De conditie verbetert en je voelt je energiek. Voordat je stopte met roken haalde je elke 7 seconde dopamine (gelukstofje) uit je sigaret. Dat is er nu niet meer, dus de dopamine moet je zelf aanmaken. Naast actiever te zijn, kun je een oude hobby oppakken. Haken, timmeren, breien, puzzelen of schilderen? Door creatief bezig te zijn, geniet je en ontspan je. Als je iets moois maakt, ben je trots op jezelf en dat zorgt voor dopamine.

Fase 6 Stoppen met roken na de eerste week

Je houdt het stoppen met roken nu een week vol, dat doe je goed! Zorg dat je elke rookvrije dag viert. Ga iets leuks doen met een vriend of vriendin of organiseer een feestje in kleine kring met mensen die jou steunen. Zo zorg je meteen voor afleiding. Sommige mensen zitten lekker in hun vel en voelen zich direct gezonder. Andere blijven naar een sigaret verlangen. Bedenk dat je de moeilijkste week, de eerste week, achter de rug hebt. Houd je doel voor ogen en vraag hulp tijdens moeilijke momenten.

Fase 7 Een maand gestopt met roken, wat een goed gevoel!

In deze fase merk je allerlei lichamelijke voordelen. Je longfunctie gaat niet langer achteruit, dit proces is nu gestopt. Heb je al gehoord van je partner, vrienden en kinderen dat je rokershoest is verdwenen? Waarschijnlijk voel je je een stuk beter, want de ergste ontwenningsverschijnselen heb je gehad. Stop het geld dat je uitspaart in een spaarpotje, daar kun je leuke dingen mee doen!

“Mijn ouders zijn gestopt met roken, hierdoor konden we voor het eerst in mijn leven op vakantie. Dat was zo leuk!”

Fase 8 Rookvrij leven, al 3 maanden

Lichamelijk ben je actiever geworden. In deze fase ben je minder vermoeid bij inspanningen en ben je nauwelijks buiten adem. Je ademhaling is herstellende van jarenlang roken. Het kan zijn dat je in bepaalde situaties nog moeite hebt met niet roken. Bijvoorbeeld op feestjes, tijdens het wachten of tijdens een autorit. Dit is heel normaal, maar blijf alert op verleidingen. Het is aan jou om ander gedrag aan te leren in deze situaties, dus geef jezelf de tijd om dat te leren.

Fase 9 Een volledig jaar rookvrij leven

In deze fase van stoppen met roken, leef je al 1 jaar rookvrij. Wat een mooi resultaat. Je familie of vrienden zijn vast supertrots op je. Je gezondheid is verbeterd, je hebt meer tijd en geld.

Verbeterde gezondheid

Jouw gezondheid is na een jaar zonder roken echt verbeterd. De kans dat je longkanker krijgt is met de helft verminderd. Het verhoogde risico op een hartaanval en het risico op hart- en vaatziekten is gehalveerd. De kans op een beroerte is evenveel als die van een niet-roker. Bij sommige mensen werkt het immuunsysteem beter, waardoor ze minder snel verkouden of ziek zijn.

Tijd over en meer connectie met mensen

Heb je gemerkt dat je tijd over hebt, nu je niet meer rookt? Heerlijk toch! Geniet van het extra uitslapen, de verbinding met je kinderen of de leuke gesprekken met collega’s op je werk. Toen je nog rookte, stond je buiten in de wind (op afstand).

Meer geld over

Wat een geld heb je bespaard door dit jaar niet te roken! Wij horen van mensen dat ze eindelijk weer eens op vakantie kunnen en minder financiële stress hebben. Ze zijn verlost van hun nicotineverslaving, met de juiste hulp lukt het!

Ook jij kan stoppen met roken!

Heb je interesse in hulp bij stoppen met roken? Bij ZoHealthy vind je leefstijlkundigen door heel Nederland die jou helpen. Jouw zorgverzekeraar vergoedt 1 poging tot stoppen met roken, dus waarom niet? Meld je aan. We nemen contact met je zodat je snel kunt starten.

Deelnemers aan het woord