Spring naar content

10 voordelen van stoppen met roken

Het allergrootste voordeel van stoppen met roken is natuurlijk een verbetering van je gezondheid. Maar er zijn minstens nog de 10 voordelen van stoppen met roken. Zelfs als je wat ouder bent en je al jaren rookt, verbetert je gezondheid wanneer je stopt met roken. Het is dus nooit te laat. Maar als je erover nadenkt om te stoppen dan wil je natuurlijk de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen. Wanneer je meer nadelen ziet dan voordelen dan is vaak het moment gekomen om te stoppen.

Om jezelf te motiveren te stoppen met roken of om jouw stoppoging te ondersteunen, zetten we de 10 grootste voordelen voor je op een rij.

1. Je gezondheid verbetert

Deze staat natuurlijk met stip op 1. Je lichaam begint direct te herstellen zodra je stopt met roken. Je gezondheid verbetert op de korte en op de lange termijn. Je hartslag en bloeddruk dalen al 10 minuten na je laatste sigaret. Na 12 uur is het niveau van koolmonoxide in je bloed weer normaal en na 2 dagen is alle nicotine zelfs al uit je lichaam verdwenen. Je gaat makkelijker ademen, je krijgt letterlijk meer lucht.

En hoe langer je gestopt bent, hoe meer je gezondheid natuurlijk verbetert. Na een paar maanden begint je longweefsel zich te herstellen en je hebt minder last van luchtweginfecties. Je risico op longziektes, longkanker en hart- en vaatziekten verminderen. Na 3-4 jaar is het risico op een hartinfarct net zo groot als bij een niet-roker. En na 10 jaar is de kans op longkanker bijna gehalveerd ten opzichte van iemand die is blijven roken.

2. Je krijgt een betere conditie

Stoppen met roken verbetert je ademhaling en vergroot je uithoudingsvermogen. Je zult merken dat traplopen en andere dagelijkse activiteiten gemakkelijker worden. Ook zal het makkelijker zijn om te sporten.

3. Je bespaart veel geld

Roken kost veel geld en wordt natuurlijk ook steeds duurder. Door te stoppen, houd je geld over voor leuke dingen, zoals uitjes met vrienden of een welverdiende vakantie. Het helpt je misschien op de moeilijke momenten om te denken aan wat je met het geld dat je overhoudt, kunt doen.

4. Je geur en smaak komen terug

Na het stoppen met roken zul je merken dat je smaak- en reukvermogen verbeteren. Dit merk je al in de 1e maand na je laatste sigaret. Je kunt weer gaan genieten van allerlei smaken die je hebt gemist of waarvan je niet wist dat je ze hebt gemist.

5.  Je krijgt weer een frisse adem

1 van de directe voordelen is een frissere adem. Dat is fijn voor jezelf en je omgeving. Een frisse adem draagt bij aan je zelfvertrouwen in sociale situaties.

Longen met bloemen weergegeven nas stoppen met roken

6. Beter seksleven

Tabak is allesbehalve stimulerend voor je seksleven. Uit onderzoek blijkt dat rokers de helft minder seks hebben dan niet-rokers. Dit komt omdat roken de kans op erectiestoornissen flink vergroot en bij vrouwen de bloeddoorstroming vermindert. Stoppen met roken kan dus een positief effect hebben op je seksuele gezondheid en bedprestaties.

7. Je humeur klaart op

Je humeur zal niet direct verbeteren wanneer je stopt met roken. Je omgeving zal beamen dat je er zelfs in 1e instantie chagrijniger van wordt. Maar dat zijn de ontwenningsverschijnselen. Deze duren meestal maar kort. Onderzoek laat zien dat stoppers positiever in het leven staan en minder stress ervaren. Je ervaart vaak een betere emotionele balans en meer stabiliteit. Daar klaart je humeur natuurlijk erg van op.

8. Je wordt onafhankelijk van je sigaret

Je bevrijdt jezelf als het ware van de constante behoefte aan een sigaret. Dat gevoel van afhankelijkheid van een sigaret maakt plaats voor vrijheid en controle.

9. Je houdt tijd over

Roken kost tijd: vrije tijd, maar ook werktijd. Hoe meer je rookt, hoe meer tijd het je kost. Als je niet meer rookt krijg je de mogelijkheid om de tijd die je overhoudt te gebruiken voor leuke activiteiten (die je onderneemt met het geld dat je overhoudt) of ontspanning.

10. Je bent niemand tot last

Laten we er niet omheen draaien, als roker ben je anderen tot last. Behalve dat niet-rokers het vies vinden ruiken, lopen ze ook een gezondheidsrisico. Ieder jaar overlijden in Nederland meer dan 700 mensen aan de gevolgen van passief roken. Als niet-roker ben je niet langer belastend voor anderen. Je draagt bij aan een gezondere omgeving voor zowel jezelf als de mensen om je heen.

Wat motiveert jou om te stoppen met roken?

Bepaal voor jezelf welke voordelen jou het meeste motiveren om te stoppen met roken of vapen. Met het programma Stoppen met roken sta je er niet alleen voor. Onze leefstijlkundige helpt je op weg en coacht jou bij alle stappen die je neemt naar een rookvrij leven.

Deelnemers aan het woord